👉 Oktató: Vargáné Orbán Anikó
👉 Szint: kezdő, vagyis nem igényel előképzettséget és tapasztalataink szerint könnyen elsajátítható.
👉 Kis létszámú csoport, maximum 8 fő,
👉 Gyakorlati oktátás lépésről lépésre, személyre szabott segítségnyújtással
👉 Időtartam: 2 nap / napi 8 óra
👉 Könnyen elsajátítható sémák, nem kell, hogy művész legyél!
Rövid idő ráfordítással látványos térhatású díszítési módszert tanulhatsz meg.
A tanfolyamon jegyzetet és sablongyűjteményt is biztosítunk az otthoni további gyakorláshoz és munkához.
👉 Ötlet:
- Ha a technikát például táblacsokoládén használod, igazán egyedi ajándékot készíthetsz a ragyogóan színezhető csokoládékrémből festőkések (spatulák) használatával!
- Az elsajátított módszerrel nem csak a tortadíszítésben alkothatsz különlegeset, de szintetikus 3D festő médiummal dísztárgyakat is dekorálhatsz...
👉 A tanfolyam munka folyamatai, illetve munkadarabjai:
- A jól használható festőkések megismerése,
- 3 féle csokolásékrém előállítása: 2D és 3D munkákhoz, ét- és fehércsokoládéból is, valamint
- csokoládés tortaburkoló krém készítése,
- egy emeletes műtorta bevonása a csokoládé krémmel,
- bevezetőként gyakorlás a késfestés technikájának elsajátításához,
- a torta egyik oldalán színezett fehércsokoládéval készített 2D virágos dekoráció készítése,
- táblacsokoládé díszítése már teljesen térhatású 3D csokoládé dekoráció készül el az élethű méretű tearózsákkal és vagy íriszekkel.
![]() |
2025. áprilisában ezt a tortát készítjük el a tanfolyamon! |
A technikánk kifejezetten egyedinek számít. Bár a legtöbb cukrász eszköztárában megtalálhatóak a festőkések, vagyis kisebb fém spatulák, korábban nem használtuk még így. A díszítőtechnika a faldekorálás irányából, illetve a képzőművészet területeiről kívánkozott át. Az elmúlt néhány évben, már ajándéktárgyak és fali képek készítésében is magas szintre emelte több művész nemzetközi viszonylatban.
Az impozáns és megnyerő formák, a térhatásuk miatt a tortákon is impozánsak. A megismerés vágya mára Vargáné Orbán Anikó által a tanfolyamokig hozta a késfestést, ami így már bárki számára elérhető hazánkban is. Anikó által az új recepteket kialakítva már a stabil tartású csokoládés krémekkel a monokróm színkompozícióktól a szivárvány minden színét is felvonultathatjuk. Díszítményeink lehetnek két dimenziósak és teljesen térbeliek is, vagy nagyobbak egészen kiemelkedőek is a torta felületéből. A nagyobb dekorációk stabilitásához ajánlunk néhány jól bevált trükköt, a finomabb díszítéseket, viszont a tortánk hűvöse fixen tartja akár az emeletes tortánk oldalán is.
Meglepően tágas hőmérsékleti tartományban is dolgozhatunk ezekkel a krémekkel, akár 25 °C környezeti, illetve a krémek 25 °C maghőmérsékletéig. Szállításra is kitűnően alkalmas. Jó alapanyagok választása esetén ellenállhatatlanul finom, és a tortánk szépen szelhető is marad alatta.

A tanfolyam tematikája úgy lett összeállítva, hogy a megismert receptekkel és a megtanult mozdulatokkal bármilyen (például a fentebb bemutatott fotókon látható) virágos-leveles összeállításokra képesek lehessünk a legegyszerűbb sík festéstől a 3D kompozíciókig.

Ez technika széles teret ad az alkotásra. Megannyi forma, stílus megjeleníthető vele. Ha szeretnénk dolgozhatunk gyorsan és egyszerű mozdulatokkal, de látványos eredménnyel. A gyakorlattal viszont egyre összetettebb és szélesebb lesz kezünkben a kivitelezés lehetősége. Lehet sík, mint egy festmény a vásznon, vagy akár oly mértékig szoborszerűen féldomborműves, hogy a díszítés szinte leugrik a tortáról. A felületek lehetnek finom kidolgozásúak, vagy rusztikusak is. Kissé mindig stilizált jellegű a motívumok megjelenése, de lehet törekedni az élethű kivitelezésre is.
Ez a dekoráció különösebb törekvés nélkül is művészi hatást kelt, ami a létrejött felületek és formák tökéletlenségéből fakad, ami nagyon megkapó egyediséget kölcsönöz a munkáinknak.
Aktuális, helyszín, szállás, utazás,
étkezés, programajánló, a környék:
Más formák és sokféle virágok további tanfolyamokon elsajátíthatóak:
Sok szeretettel vár az oktató:
Vargáné Orbán Anikó