Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2014. január 6., hétfő

Pillecukor Virágok Csokorba, Tortára és Más Csemegék Tanfolyam


👉 Oktató: Vargáné Orbán Anikó
👉 Időtartam: két egymást követő napon napi 8 óra
👉 Kis létszámú csoport, maximum 8 fő 
👉 Szint: kezdő, a jelentkezésnek nincsen előfeltétele, bárki képes megtanulni szakértő, egyéni segítségnyújtás mellett!
👉 Gyakorlati oktátás lépésről lépésre, személyre szabott segítségnyújtással,
👉 Felhasználhatósága: a virágokból lehet különleges gasztroajándék dobozban, vagy csokorba kötve, vagy zsiradékmentes tortadekoráció, különösen jól illik savasabb gyümölcsös krémekkel töltött süteményekhez,
👉 A technika előnye: a virágok elkészítésének ráfordítási idejében értékelhető leginkább. A legösszetettebb virág elkészítése is maximum 3 perc, szemben a nem díszítőcsöves technikákkal, ami félórákban mérhető. A pillecukor főzése és a csövezés külön élmény.





👉 A tanfolyam fő recepttípusai:
  • Megtanuljuk elkészíteni a a hazailag beszerezhető alapanyagokra adaptált profi pillecukor virágok készítésére alkalmas virágkrémet. 
  • Használunk az egyéb népszerű pillecukor kategóriákból a legizgalmasabb ízekkel recepteket: 
    • belga csokoládé, francia likőrök, házi gyümölcsszörpök, bogyós gyümölcsök.
  • A részletes receptgyűjtemény tartalmaz további pillecukor recepteket:
a különféle típusú (savas, magas, vagy alacsony nedvességtartalmú) gyümölcsök felhasználásához csókok, vagy kockák, "bonbonok" készítéséhez,
ajánlást is találunk az elkészített pillecukrok további felhasználásához izgalmas legendás hírű sütemények elkészítéséhez, 
valamint a pillecukor virágokkal díszített tortákra hozzá illő tortaburkolót, hiszen kifejezetten illik gyümölcsös krémekkel töltött süteményekhez,
receptgyűjteményben megtalálható a pille hab is, mely nem esik össze, hűtőben 2 hétig is eltartható, felhasználás előtt nem kell újra habosítani. Tejfehérjére érzékenyek részére kellemes kiegészítője a forró italoknak, fagylaltoknak stb., mint tejszínhab helyettesítő,

tanfolyamon készült pillecukrok

👉 Munkafolyamatok:
  • alapanyagok, színező anyagok, ízesítők, eszközök ismertetése, valamint beszerzési források áttekintése, 
  • eltarthatóság és tárolás stb. átbeszélése,
  • gyümölcsök főzése és előkészítése az alapkrémhez,
  • virág pillehabok előállítása,
  • Pillecukor virágok készítése: boglárka, liliom, orgona, pünkösdi rózsa, krizantém, orosz tulipán, levelek,
  • pálcikás pillecukor és csavart rózsa készítése,
  • csokor alap készítése, csokor összeállítása (drót és pálcikák nélkül!!!!),
  • különböző receptekkel és alapanyagokkal pillecukor falatkák, bonbonok készítése.

Még több fotóhoz a tanfolyamokról
görgess lejjebb!




A pillecukor története a 18. század végén Franciaországból indult. Mályvacukor elnevezése a fehér mályva gyökerének kivonatából cukorral kikevert massza volt, amit tömbökbe öntve tartottak el. Az eredeti mályvacukor hatékony gyulladáscsökkentő gyógyszer. Állagában a receptjeink közül a zselatinnal készülő habosított, kiöntött majd többnyire kockákra vágott édesség hasonlít hozzá leginkább. Így ma már gyógynövény összetevője nincs, csak különleges állagú, habos és ruganyos csemegeként készítjük. A múlt században a cukorászipar fejlődésével igencsak elterjed, bár sokat veszített értékeiből, az alapanyagok egyszerűbbre és olcsóbbra cserélésével. Azóta is körbejárta a világot, több nemzet jó ízlésű cukrászai újragondolták, így ma elérhetőek nagyszerű és értékes receptek gyümölcsökkel, likőrökkel, csokoládéval stb. Bizonyos fajtáit 8-10 napon belül érdemes fogyasztani, míg mások hetekig is eltarthatóak. Így ajánlom én is figyelmetekbe, mert nagyszerű gasztroajándék és csemege.
Díszdobozban falatnyi kivitelben csókokba dresszírozva, vagy kis kockákra vágva bonbonféleség. Díszítőcsővel virágokat formázva tortákat díszíthetünk, de a virágok csokorba is köthetőek, pálcikán gyerekeknek nyalóka, csokival leöntve négercsók, a forró csokin, vagy lattén olvadó meglepetés. Ezen kívül több további édesség receptben alapanyag... Felsorolni is nehéz mi mindenre jó!


Fő receptünk harmad arányban valódi gyümölcs. Jól színezhető természetes színezékekkel, ha a választott gyümölcs színező ereje nem lenne elég. Ízében markánsabb gyümölcs választásával, például málnával, eperrel, maracujával, ananásszal, otelló, vagy muskotályos szőlővel, homoktövissel kellemes ízt biztosíthatunk, de ízesíthető a természetes aromákban gazdag házi bodzaszörptől kezdve, a kertben szedett mentán át, a fahéj, citrusolaj és vaníliáig, azonban bármelyik változat megbolondítható egy finom erős, aromás likőrrel is. Tovább gazdagíthatjuk aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, aprított dióval, mogyoróval, vagy bevonhatjuk vékony csokoládé réteggel.... Hmmmm....

Igazi csemege, és a hosszabb ideig eltartható gasztroajándékok netovábbja lehet, teret adva a fantáziánknak is.








Aktuális, helyszín, szállás,
utazás, étkezés,
programajánló, a környék:


















Pillecukor Figurák Tanfolyam

Pillecukor virágok
HALADÓ Tanfolyam






**Ünnepi különkiadás**
2025. december 11.
Pillecukor ajándékok
HALADÓ Tanfolyam

👉 Tematika: Téli motívumokkal készítünk több dekoratív kompozíciót. Szerepel többek között fenyő, toboz, mikulásvirág, csillag, fenyőfa, hóember, néhány ünnepi hangulatú csemege is különleges kiszereléssel, elegáns csomagolással.
Amiket készítünk, azok egy az egyben elajándékozhatóak karácsonykor akár.







Fotók a 
Pillecukor Virágok Csokorba, Tortára és Más Csemegék Tanfolyamról:



















































A résztvevők otthon készített munkái a tanfolyam után:











Készséggel állok rendelkezésedre és várlak sok szeretettel:

Vargáné Orbán Anikó
Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
nemzetközi díjas torta designer
(2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
díszítőcsöves tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
(a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó)
tanfolyam szervező


elérhetőség:
+36 70 941 26 13


ITT IS MEGTALÁLSZ: