2014. január 5., vasárnap

A Mézeskalács Írókázása és Terülőmázazása


mézeskalács, a vajas keksz és glazúrozott (royal icing) torta díszítésének az alapját képezik ezen a kezdő szintű tanfolyamon elsajátítandó technikák. A cukormáz bevonat  és az írókázás több új, egyre kedveltebb területen is alkalmazhatóak, mint a muffin, vagy bögrés süti, a cupcake, vagy bögrés torta, illetve mini torta díszítésében úgyszintén.Ez a neked való tanfolyam, ha az eddig otthon sütött mézes tésztával elégedett vagy, és csak a díszítésben szeretnél elsősorban fejlődni. 
Akkor is ez a neked ajánlott tanfolyam, ha még nem tudod valóban szívesen foglalkoznál-e komolyabban mézeskalácsozással, itt a lehetőség, hogy kipróbáld magadat, és remélhetően, hogy igazán kedvet kapj hozzá.
Ha később mégis szeretnél a tésztakészítésben, sütésben, vagy kézműves vállalkozási és marketing tudásra is szert tenni, akkor utóbb is részt vehetsz a Mézeskalács Alaptanfolyamnak az adott részt tárgyaló részén. Így utólag felesleges kiadás nélkül igény szerint bővítheted a tudásodat. 

Szeretnéd megismerni a glazúrozó díszítésnek a két fő alapanyagát?

Cukormáz íróka és fehér vagy színes terülőmáz bevonat nélkül szinte nincs szép sütemény.
Az alapanyagok változó minősége miatt egy recept sajnos nem elég. Az írómázat minden esetben tapasztalati úton kell össze állítani. Fontos hogy szép szabályosan lehessen vele írókázni, rajzolni.  A tudás birtokában mindig tökéletes minőségű szép fehér, nem sérülékeny, azaz tartós, szépen formázott, zsinórosan egyenletes és domború díszítményt készíthet. A vonalak szabályosak lesznek és nem remegősek. Az írás nem terül meg és nem folyik meg, tartja a formáját, az egymás mellé írt motívumelemek sem olvadnak egybe. 
Fontos az is, hogy a kezünkben ne lágyuljon fel, folyósodjon el a máz, de ne is keményeden meg, lehessen sokáig jó minőségben dolgozni vele. 
A fotókon látható mézeskalácsokat a résztvevők készítették a tanfolyamon


Meg kell tanulni azt is a maradék írókát hogyan frissíthetjük fel, hogy ne kelljen eldobni.
A tanfolyamon mindenki megtanulhatja hogyan keverheti ki a mázat kézzel. Látni kell, megtapasztalni, és az elmondottak alapján könnyű megérteni mitől, és miért működik a jó írómáz, és hogyan javíthatjuk ki a hibáit. Meg kell ismerni milyen állagúnak kell lennie, hogy szabályosan lehessen dolgozni vele.

Másik alapanyagunk a terülőmáz.
Több alapszabályt betartva terülőmázunk enyhén domborodó, és fényes felületű lesz, nem reped és nem esik össze, gyorsan kiszárad, és színe egyenletesen ragyogó fehér. Azonban jól színezhető is. 
Készítsük el ezt is együtt és tanuljuk meg, hogyan lesz mindig tökéletes!

résztvevők munkái a tanfolyamon
résztvevők munkái a tanfolyamon
Az oktató munkái
Az oktató munkái
Az oktató munkái
Az oktató munkái
A tanfolyam tananyaga az írókázás és a terülőmáz, azaz a fehér, vagy színes cukormázas bevonatok használata, az alap motívum elemek pontos kivitelezése, mint a petty, a csepp alak, az ívek, levélkék, szirom levelek, csigavonal, a vonalas díszítés, szegély díszítések, "keresztszemes" csipke stb. begyakorlása és ezekből egyszerű motívumok, motívumcsoportok összeállítása, és használata kisebb mézeskalácson a minta pontos felvitele után.
Résztvevők kérésére a hagyományos magyaros csipke és virág motívumokon kívül MODERN, ABSZTRAKT és DEKOR stílusú mintákkal is.A fotón a tanfolyamon résztvevők munkái láthatóakEz az elsajátított tudás feltétele a későbbiekben elmélyültebb gyakorlat megszerzése után a

Haladó Díszítő Glazúrozó Tanfolyamoknak >>>

  résztvevők munkái a tanfolyamon
  résztvevők munkái a tanfolyamon
  résztvevők munkái a tanfolyamon
  résztvevők munkái a tanfolyamon
  résztvevők munkái a tanfolyamon
  résztvevők munkái a tanfolyamon
  résztvevők munkái a tanfolyamon  Óraterv:

  - ihletmerítési javaslatok,
  - mintaelemzés, 
  - mintatervezés, 
  - írómáz és terülőmáz elkészítése együtt,
  - írómáz és terülőmáz színezése,
  - vékony és erősebb vonalú íróka készítése és használata,
  - írókázás motívum elemeinek begyakorlása,
  - minta pontos átvitele a munkadarabokra,
  - javítási lehetőségek,
  - szárítás szabályai,
  - terülőmázazás,
  - munkadarabok elkészítése


  Maximum 10 fővel 8 órás időtartamban. Helyszín Cserszegtomaj.


  résztvevők munkái a tanfolyamon

  Szeretnéd megismerni a mézeskalács, vajaskeksz és a glazúrozott torták díszítésének két fő alapanyagát?


  A mézeskalácsok és torták készítője:

  Vargáné Orbán Anikó