2014. január 5., vasárnap

Mézeskalács Készítő Alaptanfolyam


Mézeskalács Készítő Alaptanfolyam


Az alaptanfolyam témái a mézeskalács készítés minden részletére kiterjedően, mind az eszközök, gépek, mind az ideális tészta összeállítására, az alap, a tartós, az alaktartó, a finom, a fehér mézestészták, a tészta hibák kezelésére, az írókázás fortélyaira, a terülőmázra, az ételfestékek használatára, beszerzési forrásokra, saját arculat kialakítására, mintatervezésre ad javaslatokat. A több éves tapasztalataimat és a tudásomat, a mézeskalácsból való megélhetési forrás megteremtésének lehetőségét, és módját, mint művészi értékű kézműves foglalkozás ismereteit szeretném bemutatni és tovább adni a tanfolyamomon résztvevőknek.

mézeskalács készítés


Mivel magam sem végzett cukrász vagyok, így volt lehetőségem és ki is próbáltam mindent. Kísérleteztem és kerestem az ideális megoldásokat, melyekkel a kifinomult minták is igényesen elkészíthetőek, és azok tartósan szépek is maradnak. 


mézeskalács készítő kurzus

mézeskerámia


alaktartó mézeskalács


mézeskalács


mézeskalács íróka


mézeskalács íróka


magyar mézeskalács


mézeskalács díszítés


Tapasztalatom szerint egyetlen biztos módja a sikernek ebben a kézműves foglalkozásban is a kitartó gyakorlás, és a tökéletesre való törekvés. Ehhez tudom nyújtani az alapokat az érdeklődők számára, jelentősen megkönnyítve az indulást, felhívva a figyelmet fontos információkra, technikákra, és elkerülendő zsákutcákra. S szeretnék példát mutatni, hogy minden különösebb háttér nélkül szorgalommal, érdeklődéssel, bátorsággal és tájékozottsággal bárhová eljuthat az ember.
mézeskalács

mézeskalács tanfolyam

mézeskalács díszítésmézeskalács díszítésmézeskalács díszítés
  

A tanfolyam nem akkreditált, végzettséget nem ad. Azonban hiányt pótló. Magyarországon évek óta nem szerveznek OKJ-s mézeskalács készítő tanfolyamot sem. Szakképesítést csak pék vagy cukrászként lehet szerezni ezen a területen, de a mézeskalács készítő csak egy részét használja munkája során az imént említett rokon szakmák tudásának. Ezek a képzések több féléves kurzusban végezhetőek csak el. A cukrász és pék képzésben sajnos nem oktatják a mézeskalács, és a cukrászat finom díszítő technikáit, így az írókázást sem. Amint, ahogyan azt a korábbi OKJ-s tanfolyamokon sem tanították ilyen szinten, ahogyan arról az azon részt vett tanulóim és népművész ismerőseim is beszámoltak. Továbbá elérhető népi kismesterséggént újabban OKJ-s képzés. A népművészeti mézeskalács szerelmeseinek ajánlható. A magyar mézeskalács meglehetősen szűkös motívum megjelenítési, technikai és anyagbéli megkötöttségek miatt jóval kevesebbek, kizárólag a magyar népművészeti hagyományokra alapuló tudást ad. Bár értéket képviselnek, de a mai, modern és sokszínű megrendelői, készítői igényeknek nem eléggé sokrétűek, és széles tananyagúak, nem adnak választási lehetőségeket, alternatívákat. 


A kurzusonkénti három nap, napi 8 óra, és a kis létszám (maximum 8 fő) tapasztalatom szerint eléggé megfelelő a fontos kérdések, és érdekes apróságok részletes bemutatásához, elsajátításához és gyakorlásához. 
A kézhez kapott jegyzettel és segédlettel a tudás otthon tovább fejleszthető. Ez tartalmazza a javasolt tészta recepteket, fénymázak, és terülőmáz receptjeit, beszerzési forrásokat, marketing segédletet. 
Természetesen a tanfolyamot elvégzőknek a továbbiakban is bármikor szívesen a segítségére leszek bármely a területet érintő kérdésben. 


mézeskalács tanfolyam


Gyakran előfordul, hogy nagyobb gyakorlattal rendelkezők szívesen kihagynák az "alap" tanfolyamot. Pedig az ő részükre a legtanulságosabb. Eddig még mindenki hálás volt, amiért javaslatomra nem szalasztotta el tisztázni az alapokat, ami feltétele a jó és kiegyenlített minőségnek, finom és jól eltartható süteménynek, kényelmes és praktikus eljárásoknak. Illetve voltak többen akik utóbb tapasztalva a többi tanítvány előnyét a haladó tanfolyamon már sajnálták, hogy kihagyták az alapokat. Számtalan apró fogás van aminek az ismeretét és a készség szintű használatát a haladó tanfolyamokon résztvevők tudásában már feltételezik. Ezek más módon nem nem pótolhatóak. 

mézeskalács díszítés