2014. január 5., vasárnap

Mézeskalács Készítő Alaptanfolyam


Mézeskalács Készítő Alaptanfolyam


Az alaptanfolyam témái a mézeskalács készítés minden részletére kiterjedően, mind az eszközök, gépek, mind az ideális tészta összeállítására, az alap, a tartós, az alaktartó, a finom, a fehér mézestészták, a tészta hibák kezelésére, az írókázás fortélyaira, a terülőmázra, az ételfestékek használatára, beszerzési forrásokra, saját arculat kialakítására, mintatervezésre ad javaslatokat. A több éves tapasztalataimat és a tudásomat, a mézeskalácsból való megélhetési forrás megteremtésének lehetőségét, és módját, mint művészi értékű kézműves foglalkozás ismereteit szeretném bemutatni és tovább adni a tanfolyamomon résztvevőknek.

mézeskalács készítés


Mivel magam sem végzett cukrász vagyok, így volt lehetőségem és ki is próbáltam mindent. Kísérleteztem és kerestem az ideális megoldásokat, melyekkel a kifinomult minták is igényesen elkészíthetőek, és azok tartósan szépek is maradnak. 


mézeskalács készítő kurzusmézeskerámia


alaktartó mézeskalács


mézeskalács


mézeskalács íróka


mézeskalács íróka


magyar mézeskalács


mézeskalács díszítés


Tapasztalatom szerint egyetlen biztos módja a sikernek ebben a kézműves foglalkozásban is a kitartó gyakorlás, és a tökéletesre való törekvés. Ehhez tudom nyújtani az alapokat az érdeklődők számára, jelentősen megkönnyítve az indulást, felhívva a figyelmet fontos információkra, technikákra, és elkerülendő zsákutcákra. S szeretnék példát mutatni, hogy minden különösebb háttér nélkül szorgalommal, érdeklődéssel, bátorsággal és tájékozottsággal bárhová eljuthat az ember.
mézeskalács

mézeskalács tanfolyam

mézeskalács díszítés


mézeskalács díszítésmézeskalács díszítés
  

A tanfolyam nem akkreditált, végzettséget nem ad. Azonban hiányt pótló. Magyarországon évek óta nem szerveznek OKJ-s mézeskalács készítő tanfolyamot sem. Szakképesítést csak pék vagy cukrászként lehet szerezni ezen a területen, de a mézeskalács készítő csak egy részét használja munkája során az imént említett rokon szakmák tudásának. Ezek a képzések több féléves kurzusban végezhetőek csak el. A cukrász és pék képzésben sajnos nem oktatják a mézeskalács, és a cukrászat finom díszítő technikáit, így az írókázást sem. Amint, ahogyan azt a korábbi OKJ-s tanfolyamokon sem tanították ilyen szinten, ahogyan arról az azon részt vett tanulóim és népművész ismerőseim is beszámoltak. Továbbá elérhető népi kismesterséggént újabban OKJ-s képzés. A népművészeti mézeskalács szerelmeseinek ajánlható. A magyar mézeskalács meglehetősen szűkös motívum megjelenítési, technikai és anyagbéli megkötöttségek miatt jóval kevesebbek, kizárólag a magyar népművészeti hagyományokra alapuló tudást ad. Bár értéket képviselnek, de a mai, modern és sokszínű megrendelői, készítői igényeknek nem eléggé sokrétűek, és széles tananyagúak, nem adnak választási lehetőségeket, alternatívákat. 


A kurzusonkénti három nap, napi 8 óra, és a kis létszám (maximum 8 fő) tapasztalatom szerint eléggé megfelelő a fontos kérdések, és érdekes apróságok részletes bemutatásához, elsajátításához és gyakorlásához. 
A kézhez kapott jegyzettel és segédlettel a tudás otthon tovább fejleszthető. Ez tartalmazza a javasolt tészta recepteket, fénymázak, és terülőmáz receptjeit, beszerzési forrásokat, marketing segédletet. 
Természetesen a tanfolyamot elvégzőknek a továbbiakban is bármikor szívesen a segítségére leszek bármely a területet érintő kérdésben. 


mézeskalács tanfolyam


Gyakran előfordul, hogy nagyobb gyakorlattal rendelkezők szívesen kihagynák az "alap" tanfolyamot. Pedig az ő részükre a legtanulságosabb. Eddig még mindenki hálás volt, amiért javaslatomra nem szalasztotta el tisztázni az alapokat, ami feltétele a jó és kiegyenlített minőségnek, finom és jól eltartható süteménynek, kényelmes és praktikus eljárásoknak. Illetve voltak többen akik utóbb tapasztalva a többi tanítvány előnyét a haladó tanfolyamon már sajnálták, hogy kihagyták az alapokat. Számtalan apró fogás van aminek az ismeretét és a készség szintű használatát a haladó tanfolyamokon résztvevők tudásában már feltételezik. Ezek más módon nem nem pótolhatóak. 

mézeskalács díszítés