Ékes-Édes Stúdió
HOBBICUKRÁSZ TANFOLYAMOK Élmény és Tanulás
mézeskalács, tortasütés, tortadíszítés, sütemények, desszertek....

2014. november 8., szombat

Mézeskalács Készítő Alaptanfolyam






Résztvevők munkái a mézeskalács tanfolyamon

Időpontok:  
2024. május 28 – 30.
2024. július 24-26.
2024. augusztus 13-15.
2024. október 07-09. 
2024. november 04-06.

Legyen részed neked is az elmúlt 10 év alatt több, mint 1500 tanfolyami résztvevőjének sikerében, akik ezen a tanfolyamon jártak. Sokan kézműves vállalkozást tervezve, mások szakavatottabb kézműves hobbiról álmodva érkezett hozzánk. Munkáikat látva szívmelengető érzés milyen szépen kamatozik az tanfolyamon jól megalapozott tudás. Hagyományostól a modernig, a kreatívan  egyedin át minden megvalósítható A MÉZESKALÁCS TANFOLYAMOK alap és haladó fokozatú technikáinak széles palettájával.
Itt mindent elsajátíthattok, ami az önálló és magabiztos minőségi munkához, akár a kiegészítő, vagy teljes állást adó vállalkozás sikeréhez tudnotok kell. Ha nem tervezel vállalkozást, csak a mézeskalácsos hobbidat szeretnéd támogatni a biztos alapanyag választással, mindig tökéletesen működő receptekkel, a hibaforrások kiküszöbölésével, de ha mégis előfordul akkor a hibák orvoslásával, akkor feltétlen itt a helyed. (Mi már tapasztalatból tudjuk, ha a környezeted értesül róla milyen szépek a munkáid a vállalkozási ismerteidre is hamarosan szükséged lesz... 😊) Új dolgot tanulni sohasem késő, az öröm és a siker lendületben tart! Másoknak örömet szerezni a munkáinkkal összehasonlíthatatlan élmény bármivel.




Résztvevők munkái a mézeskalács tanfolyamon

A MÉZESKALÁCS ALAPTANFOLYAMON szükséges 3 nap kikapcsolódás, és ráhangolódás, hogy valóban elsajátíthass mindent, ami ahhoz kell, hogy tudd, hogyan lesz a mézeskalácsod frissen és tartósan is puha, fogyasztásra kiválóan finom, és kellemes állagú; de ha akarod ezen felül hosszan az is maradjon, sőt még a tészta is szép legyen. S, ha már megtanulod velünk, hogyan, mivel, miből, milyennek díszítsd, akkor különlegesen szép és stílusos is lesz. Kiválóan alkalmas ajándéknak, emléknek, dísznek, ezért biztosan szeretnéd, hogy sokáig értékes és hibátlan is maradjon. Ha nem csak a díszítés: az írókázott szép rajzolatok érdekelnek és a terülőmázazás, vagyis a cukorbevonatok és azok akár színezett használata, hanem szereted formálni is az anyagot és nem csak az itt ajánlott forrásokból beszerezhető különleges kiszúrókkal szaggatnád a tésztád. Ellenben készítenél belőle figurákat, térbeli formákat, mézes kerámiát, képeket, mintáznád keksznyomóval, ismerd meg most az erre alkalmas tésztát is. Ha már meguntad, vagy nem is próbálkoznál kísérletezéssel, mert a már több száz ember által ismert és kiválóan bevált receptúrák, és eljárásokkal kiváló mézeskalácsokat készítenél, akkor itt a helyed, várunk az Ékes-Édes Stúdió MÉZESKALÁCS ALAPTANFOLYAMÁRA. 
Mellesleg tapasztalatból tudjuk, ha mindezen tudásnak a birtokában vagy, élvezed a mézeskalács készítést és nem rejtegeted mások elől a munkáidat, akkor rövid időn belül szükséged lesz arra is hogyan válj számlaképessé, és hogyan adhatod el a hobbiként készült munkáidat, függetlenül attól hogy számítasz-e erre, vagy sem. Sőt ezt megtapasztalva lehetséges komolyabban is tervezel majd a mézeskalácsok készítésével,... Így felvértezünk a "vállalkozás" területét érintően is a legfontosabb információkkal. Ha más kézműves tevékenységet is végzel a tanultakat többszörösen is kamatoztathatod. 

Résztvevők munkái a Mézeskalács Alpatanfolyamon

Az alaptanfolyam témái a mézeskalács készítés minden részletére kiterjedően, mind az eszközök, gépek, mind az ideális tészta összeállítására, az alap, a tartós, az alaktartó, a finom, a fehér mézestészták, a tészta hibák kezelésére, az összefüggésekre, az írókázás fortélyaira, a terülőmázra, az ételfestékek használatára, beszerzési forrásokra, saját arculat kialakítására, mintatervezésre ad javaslatokat. A sok éves tapasztalatokat és a tudást, a mézeskalácsból való megélhetési forrás megteremtésének lehetőségét, és módját, mint művészi értékű kézműves foglalkozás ismereteit szeretnénk bemutatni és tovább adni a tanfolyamomon résztvevőknek.





mézeskalács készítés

Gyakorta előfordul, hogy valakinek már nagyobb előzetes gyakorlata van. Ha csak a cukormázas díszítésben szeretnél fejlődni inkább csatlakozz a DÍSZÍTŐ ÍRÓKÁZÁS ÉS TERÜLŐMÁZAZÁS TANFOLYAMRA>>>
Viszont, ha csak a tésztád szeretnéd, hogy szebb legyen, szép sima felületű, jó formatartású, azzal stabilabban megálljon rajta az írókázott díszítés, valamint kíváncsi vagy a tésztaformázási trükkökre, a mézeskerámiákra, akkor lehetőség van a cukormázas írókázással és terülőmázazással foglalkozó harmadik nap kihagyni. Csak az első és második napon való részvétellel minden az alaptészta és alaktartó tészta készítéséről, számlaképességről, vállalkozás indításáról, kézműves marketing és üzlet felépítéséről elsajátítható. 

Mivel az oktató maga sem végzett cukrász (agrármérnök, könyvelő és statisztikus), sőt a cukrász iskolákban nincs is megfelelő szintű tananyag, a népművészeti területeken pedig csak a hagyományokra épülő formák és eljárások elérhetőek, így lett az önállú útkeresés kényszere a legnagyszerűbb lehetőség, hogy széles körű ismereteket szerezzen, hogy kipróbáljon mindent, összehasonlítson, rendszerezzen... Kereste az ideális megoldásokat, melyekkel a kifinomult minták is igényesen elkészíthetőek, és azok tartósan szépek is maradnak.

Résztvevők munkái

Tapasztalata szerint egyetlen biztos módja a sikernek ebben a kézműves foglalkozásban is a kitartó gyakorlás és a tökéletesre való törekvés. Ehhez tudja nyújtani az alapokat az érdeklődők számára, jelentősen megkönnyítve az indulást, felhívva a figyelmet fontos információkra, technikákra, és elkerülendő zsákutcákra. S szeretne példát is mutatni, hogy minden különösebb háttér nélkül szorgalommal, érdeklődéssel, bátorsággal és tájékozottsággal bárhová eljuthat az ember.
 
Résztvevők munkái a Mézeskalács Alpatanfolyamon

Az Ékes-Édes Stúdió, illetve az oktató, Vargáné Orbán Anikó>>> Mézeskalács Alaptanfolyama ugyan nem akkreditált, végzettséget nem ad, azonban hiányt pótló.  
- Jelenleg szakképesítést csak pék-cukrászként lehet szerezni ezen a területen, de ez rengeteg felesleges időráfordítás, ha a finoman díszített, kreatív mézeskalácsok készítése csupán a célunk. Tanítványaink elmondása alapján a pék-cukrász képzésben ráadásul, sajnos nem is oktatják a mézeskalács, és a cukrászat finom díszítő technikáit, így az írókázást sem. 
- Továbbá elérhető népi kismesterséggént képzés. Ez kivált a népművészeti mézeskalács szerelmeseinek ajánlható. A magyar mézeskalács meglehetősen kevés motívumból építkezik,  szűkös megjelenítési korlátokkal, a technikai és az anyagbéli megkötöttségek miatt jóval kevesebbet enged. A népművészeti workshopok, kizárólag a magyar népművészeti hagyományokon alapuló tudást adnak.
Bár valós értéket képviselnek, de a mai, modern és sokszínű megrendelői, és kreatív alkotói igényeknek nem eléggé sokrétűek, és nem széles tananyagúak, nem adnak akkora választási lehetőségeket, alkotói alternatívákat, sem az anyag, a szín vagy motívumhasználatban. 
- Ma már megannyi workshopok is elérhető. A workshopokon inkább az idő kellemes eltöltése a fontosabb cél. Rövidebb időtartamuknál fogva is gyakran hozott alapanyagokkal dolgoznak. Sem a receptek alapos átbeszélésre, sem az összefüggések, hibaforrások megvilágítására nincs idő. Általában egy-egy konkrét munkadarab elkészítése a feladat. 

A mi résztvevőink gyakran az előbbieket megtapasztalva, a már megszerzett ismeretekkel és még inkább a tudásuk elmélyítésének a vágyával érkeznek hozzánk az Ékes-Édes Stúdióba. S mi ehhez nyújtjuk a lehető legnagyobb segítséget.





Természetesen tanulni mindenhol lehet, de a résztvevőink beszámolói alapján, nincs olyan átfogó és részleteiben, összefüggéseiben jó alapokat adó és távlatokat nyitó, a kreativitást élénkítő képzés máshol, mint az Ékes-Édes Stúdióban.
Sok szeretettel várunk mindenkit, aki szeretné a tudását tökéletesíteni, nem szeretne több időt a próbálgatásra, kísérletezésre szánni. Szeretne intenzív ráfordítással egyről a kettő helyett mindjárt sok kitérőt megspórolva a sokadik fokozatra ugrani.


Résztvevők munkái a Mézeskalács Alaptanfolyamon

A kurzusonkénti három nap, napi 8 óra, és a kis létszám, a személyes kontaktus és interakció, a személyre szabott segítségnyújtás a tapasztalatok szerint eléggé megfelelő a fontos kérdések, és az érdekes apróságok részletes bemutatásához, elsajátításához és gyakorlásához.
A kézhez kapott jegyzettel és segédlettel a tudás otthon tovább fejleszthető. Ez tartalmazza a javasolt tészta recepteket, fénymázak, és terülőmáz receptjeit, technológiai eljárásokat. A tanfolyam magában foglalja a beszerzési forrásokat, árképzést, számlaképessé válást, vállalkozás indítást, marketing segédletet, tervezést..., mindent, ami a tevékenységgel kapcsolatban szükséges lehet.
Természetesen a tanfolyamot elvégzőknek a továbbiakban is bármikor szívesen a segítségére leszünk bármely, a területet érintő kérdésben.




Gyakran előfordul, hogy nagyobb gyakorlattal rendelkezők szívesen kihagynák az "alap" tanfolyamot. Pedig az ő részükre a legtanulságosabb. Nem kötelező elvégezni, de nem érdemes elszalasztani. Jobb tisztázni az alapokat, összefüggéseket, ami feltétele a jó és kiegyenlített minőségnek, finom és jól eltartható süteménynek, a kényelmes, hatékony és praktikus eljárásoknak. Természetesen, ha csak utóbb a haladó tanfolyamon való részvétel alkalmával derülnének ki zavaró hiányosságok, azt követően is érdemes csatlakozni az alaptanfoyamra.  Számtalan apró, de annál fontosabb fogás van, amik az alaptanfolyam témái és idő hiányában a haladó tanfolyamokon már nem tudunk kitérni. 




Aktuális, helyszín, szállás, utazás,
étkezés, programajánló, a környék:





További fotók a résztvevők munkáiról a Mézeskalács Alpatanfolyamon:

Résztvevők munkái a Mézeskalács Alpatanfolyamon























Résztvevők munkái a Mézeskalács Alpatanfolyamon

































































































 















   

Várunk az Ékes-Édes Ajándékok oldalán is:

Vargáné Orbán Anikó, oktató