2014. január 5., vasárnap

Mézeskalács Készítő AlaptanfolyamLegyen részed neked is az elmúlt 9 év alatt több, mint 1310 tanfolyami résztvevőjének sikerében, akik ezen a tanfolyamon jártak. Sokan kézműves vállalkozást tervezve, mások szakavatottabb kézműves hobbiról álmodva érkezett hozzánk. Munkáikat látva szívmelengető érzés milyen szépen kamatozik az tanfolyamon jól megalapozott tudás. 
Itt mindent elsajátíthattok, ami az önálló és magabiztos minőségi munkához, akár a kiegészítő, vagy teljes állást adó vállalkozás sikeréhez tudnotok kell. Ha nem tervezel vállalkozást, csak a mézeskalácsos hobbidat szeretnéd támogatni a biztos alapanyag választással, mindig tökéletesen működő receptekkel, a hibaforrások kiküszöbölésével, de ha mégis előfordul akkor a hibák orvoslásával, akkor feltétlen itt a helyed. (Mi már tapasztalatból tudjuk, ha a környezeted értesül róla milyen szépek a munkáid a vállalkozási ismerteidre is hamarosan szükséged lesz... 😊) Új dolgot tanulni sohasem késő, az öröm és a siker lendületben tart! Másoknak örömet szerezni a munkáinkkal összehasonlíthatatlan élmény bármivel.
Szükséges 3 nap kikapcsolódás, és ráhangolódás, hogy valóban elsajátíthass mindent, ami ahhoz kell, hogy tudd, hogyan lesz a mézeskalácsod frissen és tartósan is puha, fogyasztásra kiválóan finom, és kellemes állagú; de ha akarod ezen felül hosszan az is maradjon, sőt még a tészta is szép legyen. S, ha már megtanulod velünk, hogyan, mivel, miből, milyennek díszítsd, akkor különlegesen szép és stílusos is lesz. Kiválóan alkalmas ajándéknak, emléknek, dísznek, ezért biztosan szeretnéd, hogy sokáig értékes és hibátlan is maradjon. Ha nem csak a díszítés: az írókázott szép rajzolatok érdekelnek, és a terülőmázazás, vagyis a cukorbevonatok és azok akár színezett használata, hanem szereted formálni is az anyagot, és nem csak az itt ajánlott forrásokból beszerezhető különleges kiszúrókkal szaggatnád a tésztád. Ellenben készítenél belőle figurákat, térbeli formákat, mézes kerámiát, képeket, mintáznád keksznyomóval, ismerd meg most az erre alkalmas tésztát is. Ha már meguntad, vagy nem is próbálkoznál kísérletezéssel, mert a már több száz ember által ismert és kiválóan bevált receptúrák, és eljárásokkal kiváló mézeskalácsokat készítenél, akkor itt a helyed, várunk az Ékes-Édes Stúdió MÉZESKALÁCS ALAPTANFOLYAMÁRA. 
Mellesleg tapasztalatból tudjuk, ha mindezen tudásnak a birtokában vagy, élvezed a mézeskalács készítést és nem rejtegeted mások elől a munkáidat, akkor rövid időn belül szükséged lesz arra is hogyan válj számlaképessé, és hogyan adhatod el a hobbiként készült munkáidat, függetlenül attól hogy számítasz-e erre, vagy sem. Sőt ezt megtapasztalva lehetséges komolyabban is tervezel majd a mézeskalácsok készítésével,... Így felvértezünk a "vállalkozás" területét érintően is a legfontosabb információkkal. Ha más kézműves tevékenységet is végzel a tanultakat többszörösen is kamatoztathatod. Az alaptanfolyam témái a mézeskalács készítés minden részletére kiterjedően, mind az eszközök, gépek, mind az ideális tészta összeállítására, az alap, a tartós, az alaktartó, a finom, a fehér mézestészták, a tészta hibák kezelésére, az összefüggésekre, az írókázás fortélyaira, a terülőmázra, az ételfestékek használatára, beszerzési forrásokra, saját arculat kialakítására, mintatervezésre ad javaslatokat. A több éves tapasztalataimat és a tudásomat, a mézeskalácsból való megélhetési forrás megteremtésének lehetőségét, és módját, mint művészi értékű kézműves foglalkozás ismereteit szeretném bemutatni és tovább adni a tanfolyamomon résztvevőknek.mézeskalács készítés

Gyakorta előfordul, hogy valakinek már nagyobb előzetes gyakorlata van. Ha csak a cukormázas díszítésben szeretnél fejlődni inkább csatlakozz a MÉZESKALÁCS ÍRÓKÁZÁSA ÉS TERÜLŐMÁZAZÁSA TANFOLYAMRA>>>
Viszont, ha csak a tésztád szeretnéd, hogy szebb legyen, szép sima felületű, jó formatartású, azzal stabilabban megálljon rajta az írókázott díszítés, valamint kíváncsi vagy a tésztaformázási trükkökre, a mézeskerámiákra, akkor lehetőség van a cukormázas írókázással és terülőmázazással foglalkozó harmadik nap kihagyni. Csak az első és második napon való részvétellel minden az alaptészta és alaktartó tészta készítéséről, számlaképességről, vállalkozás indításáról, kézműves marketing és üzlet felépítéséről elsajátítható. 

Mivel magam sem végzett cukrász vagyok, így volt lehetőségem és ki is próbáltam mindent. Kísérleteztem és kerestem az ideális megoldásokat, melyekkel a kifinomult minták is igényesen elkészíthetőek, és azok tartósan szépek is maradnak.Tapasztalatom szerint egyetlen biztos módja a sikernek ebben a kézműves foglalkozásban is a kitartó gyakorlás, és a tökéletesre való törekvés. Ehhez tudom nyújtani az alapokat az érdeklődők számára, jelentősen megkönnyítve az indulást, felhívva a figyelmet fontos információkra, technikákra, és elkerülendő zsákutcákra. S szeretnék példát mutatni, hogy minden különösebb háttér nélkül szorgalommal, érdeklődéssel, bátorsággal és tájékozottsággal bárhová eljuthat az ember.


A tanfolyam nem akkreditált, végzettséget nem ad. Azonban hiányt pótló. Magyarországon évek óta nem szerveznek OKJ-s mézeskalács készítő tanfolyamot sem. Szakképesítést csak pék-cukrászként lehet szerezni ezen a területen, de a mézeskalács készítő csak egy kicsiny részét használja munkája során az imént említett rokon szakmák tudásának. Ezek a képzések több féléves kurzusban végezhetőek csak el. A pék-cukrász képzésben sajnos nem oktatják a mézeskalács, és a cukrászat finom díszítő technikáit, így az írókázást sem. Amint, ahogyan azt a korábbi OKJ-s tanfolyamokon sem tanították ilyen szinten, ahogyan arról az azon részt vett tanulóim és népművész ismerőseim is beszámoltak. Továbbá elérhető népi kismesterséggént újabban OKJ-s képzés. Ez kivált a népművészeti mézeskalács szerelmeseinek ajánlható. A magyar mézeskalács meglehetősen szűkös motívum megjelenítési, technikai és anyagbéli megkötöttségek miatt jóval kevesebb enged, kizárólag a magyar népművészeti hagyományokra alapuló tudást ad. Bár értéket képviselnek, de a mai, modern és sokszínű megrendelői, és kreatív alkotói igényeknek nem eléggé sokrétűek, és széles tananyagúak, nem adnak választási lehetőségeket, alternatívákat. A kurzusonkénti három nap, napi 8 óra, és a kis létszám tapasztalatom szerint eléggé megfelelő a fontos kérdések, és érdekes apróságok részletes bemutatásához, elsajátításához és gyakorlásához.
A kézhez kapott jegyzettel és segédlettel a tudás otthon tovább fejleszthető. Ez tartalmazza a javasolt tészta recepteket, fénymázak, és terülőmáz receptjeit, beszerzési forrásokat, marketing segédletet.
Természetesen a tanfolyamot elvégzőknek a továbbiakban is bármikor szívesen a segítségére leszek bármely a területet érintő kérdésben.
Gyakran előfordul, hogy nagyobb gyakorlattal rendelkezők szívesen kihagynák az "alap" tanfolyamot. Pedig az ő részükre a legtanulságosabb. Eddig még mindenki hálás volt, amiért javaslatomra nem szalasztotta el tisztázni az alapokat, ami feltétele a jó és kiegyenlített minőségnek, finom és jól eltartható süteménynek, kényelmes, hatékony és praktikus eljárásoknak. Illetve voltak többen akik utóbb tapasztalva a többi tanítvány előnyét a haladó tanfolyamon már sajnálták, hogy kihagyták az alapokat és utólag csatlakoztak oda is. Számtalan apró, de annál fontosabb fogás van aminek az ismeretét és a készség szintű használatát a haladó tanfolyamokon résztvevők tudásában már feltételezik. Ezek más módon nem nem pótolhatóak. 

    

Várunk az Ékes-Édes Ajándékok oldalán is:

Vargáné Orbán Anikó, oktató