2014. január 6., hétfő

Munka közben


Munka közben
Visszatekintés a műhelyben zajló munkáról
(számos tanfolyam fotó lejjebb>>>)

2017

Nagy megtiszteltetésünkre a tanfolyamaink résztvevői szívesen visszajönnek többféle területet érintve tanulni. Igényeiknek megfelelőin igyekszünk bővíteni a kínálatunkat.
Így kiváló cukrász kollégáimmal Bódi Beátával és Husvéth Marikával mára már széles és értékes tanfolyami palettával várjuk a tudásukat művelni kívánó hobbi cukrászokat és szakmájukban dolgozó cukrászokat is. Visszajelzéseik alapján biztosak lehetünk jó úton járunk, mert sokak örömét és elégedettségét látva újra és újra lendületet kapunk ehhez a szép kihíváshoz, az oktatáshoz. 2017-ben indult több új tanfolyamunk is: Grillázs, azaz Pörkölt Diótorta, Aprósütemények (ahogy a Nagyi készítené), és végül de nem utolsó sorban sokak várakozására: Tortasütő és Tortadíszítő Alaptanfolyam (házias ízekkel és minőségi alapanyagokkal).


2016


Nagy örömünkre új mérföldkőhöz értünk. 2016. nyarán új helyszínre költöztünk. Tágas, világos és kényelmes, modern és technikailag jól felszerelt berendezésével Nyugat Magyarország legjobb hobbicukrász oktatási műhelyében már sok újdonsággal is várjuk a kedves tanulni vágyókat. Változatlanul Cserszegtomajon, a "régi" mézeskalácsos műhely szomszédságában, kellemes vidékies nyaralóövezetben, Keszthely és Hévíz mellett. Így az élmény nem csak a tanfolyamokon résztvevőknek, de a kísérő családtagoknak is biztosított.
A sokféle tanulási lehetőség egyre többeket csábít vissza újra és újra a következő kurzusokra.
Már ettől az évtől Csokoládé a Torta és a Sütemények Díszítésében Tanfolyammal a már jól ismert és keresett Mézeskalács Készítő és Mézeskalács Díszítő, Torta Glazúrozó Alap és Haladó Tanfolyamok mellett.


Köszönöm minden kedves tanítványomnak az eddigi bizalmat és a kedves barátságokat.

Kívánom, hogy találjatok még több örömet ezt követően is az ékes, édes, mézes elfoglaltságokban. Vargáné Orbán Anikó - oktató 2014


Elindult az ÉkesÉdes Ajándékok oldal.Itt már elérhetőek a kiváló tanítványaim munkái is, egyedi mézeskalács ajándéktárgyak megrendelésével.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt virtuális műhelyünkbe!


Glazúrozó Totadíszítés
2014-ben hatalmas távlatok nyíltak előttem amikor megismerkedtem a torta glazúrozással. A 150 éves múltra visszatekintő, főleg angol, amerikai, de Európa-szerte elterjedt hagyományokkal rendelkező Royal Icing használata magával ragadott engem is. Az évek alatt szerzett nagy gyakorlatom a cukormáz használatában nagyban megkönnyítette a dolgomat. Még 2013-ban elkezdtem készíteni a magam és a családom örömére a glazúrozott tortákat. A magyar szemnek újdonságnak számító technikák látványosak, különlegesek, elegánsak. Sikerült belevinnem a saját stílusomat is. Így nemzetközi viszonylatban is igyekszem továbbra is egyedi stílusban alkotni. 
Magyarországon díszítő cukrászat nem létezik  sem a közoktatás nappali, sem a felnőtt oktatás keretein belül. Ha valaki a szakmán belül fejlődni szeretne önállóan kell megkeresnie a lehetőséget. Vagy nem kis áldozatot vállalva külföldre utazni, vagy a külföldről hozott itthon is elérhető oktatók bemutatóin részt venni és tanulni. Szerencsére a díszítő cukrászat számos területének egy-egy kiemelkedő magyar képviselője is elérhető tréningek, kurzusok keretén belül.

A Royal Icing technikák nemzetközi színvonalon, 2014. óta, egyedül álló módon itthon a Ékes-Édes Tanfolyamok választékában már elérhetőek.

A Glazúrozó Tortadíszítő Tanfolyamokon elsajátítható royal icing technikák a tanfolyamaimon:

 • Díszítőcsöves felülírás - Overpiping
 • Kiterjesztett munka - Extension Work
 • Leejtett szálas díszítés - String work
 • Glazúr rátét elemek - Royal icing panels and collars 
 • Térhatású díszítés - Pressure piping
 • Díszítőcsöves glazúr virágok - Royal icing sugar flowers
 • 3 D glazúr csipke - Royal icing filigree
 • Ecsettechnika - Brush embroidery


2013

Hat éves mézeskalács ajándék készítő kézműves foglalkozásomat felváltva 2013-tól megkezdtem az oktatást a saját műhelyemben. A váltást több dolog is indokolta. A túl nagy számú megrendelések teljesítését már nem tudtam vállalni. Egyértelmű volt, ha engem ilyen sokan keresnek, akkor a munkából bőven jutna másnak, vagy másoknak is. Ezzel párhuzamban sokan jelentkeztek nálam, hogy szívesen tanulnának tőlem. A kihívásoknak meg kívántam felelni. Szeretném veletek megosztani az elért eredményeket, és a kínálkozó új lehetőségeket.

2013 nyarától már az új műhelyben fogadtam a tanulni vágyókat. Itt tágas, világos, szép környezetben készültek már a mézeskalácsok. Régóta vártatok már erre a lehetőségre.

Sokan jöttetek el hozzám, és távoztatok izgatott várakozással, hogy mielőbb önállóan is belevessétek magatokat ebbe a szívet melengető, kreatív, és ezer ágán ezer lehetőséget kínáló, mindig új felfedezésre hívogató gyönyörű témába.
Tanítványok TABLÓI>>>


Kedvességetek és lelkesedésetek, a pozitív visszajelzéseitek igazolják jó utat választottam. A tudásomat és tapasztalataimat mostantól kicsit másképp, de szintén sokak örömére fordíthatom.
Segítség lehet ez nemcsak a kreatív vagy művészi hajlamaitok megélésében, de kitartással és szorgalommal megélhetésetekké is válhat..., ahogy nekem is az elmúlt években.
Szeretném hosszú távon szem előtt tartani, hogy a műhelyemben elsajátítható technikák alkalmazásához beszerzendő alapanyagok és eszközök ne kívánjanak nagy beruházást tőletek sem. Ésszerű időbefektetéssel szép és értékes dolgokat alkothassatok. Ha keresni is szeretnétek az alkotásaitokkal megfizethetőek legyenek, ne legyen irreális az eredmény és a ráfordítandó idő aránya. Így kevesebb idő alatt, munka vagy gyerekek mellett dolgozva is sikerélményetek legyen.


Több érdeklődő hitetlenkedve kérdezi, vajon valóban mindenki maga készíti-e ezeket, nem én segítek-e be a tanítványok főmunkadarabjainak elkészítésében.
A válasz egyszerű, mindenki maga készíti, természetesen a technikai kivitelezés, a tervezés és a díszítés feladatainak pontos átbeszélésével, és a készítés közbeni iránymutatásaim mellett.


A tanítványok általában teljesen kezdők, vagy épp csak karácsony előtt szoktak sütögetni. Az itt elkészült munkák minősége, szépsége ezért is beszédes. Jó alapokkal bárki képes ilyen gyönyörűségeket készíteni.
Ritkábban előfordul, hogy nagyobb gyakorlattal is érkeznek hozzám tanítványok. Akár több éves vásározós tapasztalattal is és OKJ-s mézeskalács készítők is, akik sajnos úgy érezték keveset kaptak a szakmai képzésük alatt. 
Az első év meghozta a tanfolyamaimra az igazi profikat is. Azóta is járt itt több Cukrász, egy Mestercukrász, és több OKJ-s Mézeskalács Készítő Oktató is. Az ő esetükben is sikerült új perspektívát és új lendületet adni a továbbfejlődéshez, és erre, illetve rájuk külön büszke vagyok. Minden esetben igazolták ők is, hogy az alaptanfolyamokat nagyobb gyakorlattal rendelkezőknek is hiba volna kihagyni. Rengeteg az apró, finom részlet, a "szakmai titok" ami a tökéletes munka sikeréhez elengedhetetlen. Ezek megismerése nélkül átlépve az alaptanfolyamokat nem érdemes a haladó tanfolyamokra jelentkezni. Megerősítettek abban is, hogy az alap és haladó fokozatú tanfolyamok között a kellő mennyiségű gyakorlásra fordított idő valóban szükséges.

Azonban nem csak ők tanultak tőlem, készségesen segítségemre voltak torta sütése és töltése területén tapasztalataik átadásában, így én is sokat tanultam tőlük. Utólag is köszönöm a tanácsokat és a recepteket. Nagy lendületet adott ez nekem az új terveim megvalósításához a következő esztendőben...Szeretnék külön kiemelten köszönetet mondani férjemnek, Varga Balázsnak, hogy megteremtette a lehetőségeim hátterét. Nélküle ma nem tarthatnék itt.

Az építkezés sajátkezűleg, ami elsősorban az ő kitartó munkájának az érdeme, de a honlapom életre hívása, az ötletek záporának átrostálása, és megérlelése, tervezés és kivitelezés csak vele működhetett igazán hatékonyan.
Hálás vagyok a nagyon szép fotókért is amiket a műhelyben folyó munkákról és a résztvevőkről készített.


  


Íme néhány fotó a munkákról:Díszítő Haladó tanfolyam
A mézeskalács díszítésében használható technikák kifogyhatatlanok. Így több középhaladó és haladó szintű tanfolyamok is várják a tanulni, fejlődni vágyókat.
Témáink a Díszítő Haladó tanfolyamokon:

 • Színes kalocsai díszítés
 • Térhatású féldomborműves glazúrozás
 • Díszítőcsöves térbeli glazúrvirágok
 • Glazúr csipke
 • Művészi festés glazúrra
 • Máz a mázban
 • Szépírás...
Sütő Haladó Tanfolyamok A Térbeli mézeskalácsok, az ütőfások és a mézeskerámiák sütése:

Díszítő Kezdő TanfolyamokDíszítő Kezdő Tanfolyam
Mézeskalács Alaptanfolyamok

    További fotókat találsz a tanfolyamokról
                                         a FACEBOOK oldalamon.